Compulsory English Class 12 Model Questions and Answers 2079 | Neb Compulsory English Class 12 Plays by Suraj Bhatt

Compulsory English Class 12 Model Questions and Answers 2079 | Neb Compulsory English Class 12 Plays by Suraj Bhatt
Neb English Notes 

Compulsory English Class 12 Model Questions and Answers 2079 | Neb Compulsory English Class 12 Plays by Suraj Bhatt

Compulsory English Class 12 Model Questions and Answers 2079 Plays

๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️

1. What favour does Earnest Young Woman ask from The Famous Actress? (The Matter of Husbands)

Answer:

Earnest Young Woman asks a favour from The Famous Actress to give her husband back. 


2. What, according to The Earnest Young Woman, are the indications that her husband has fallen in love with Famous Actress? (The Matter of Husbands)

Answer:

According to the Earnest Young Woman, some indications that her husband has fallen in love with Famous Actress are as follows:

▪︎She comes to know about her husband's act of sending flowers to The Famous Actress. She has got details about the act from a florist.

▪︎ She has found her husband's love letter on the table that her husband has forgotten. The letter contains her husband's apology with thousands of kisses for not being able to call The Famous Actress. 


3. Is Earnest Young Woman convinced by the argument of Famous Actress? How? (The Matter of Husbands)

Answer:

Yes, Earnest Young Woman is convinced by the argument of Famous Actress. At the end of the play, Earnest Young Woman seems quite satisfied and happy. She is fully convinced and even kisses Famous Actress being so happy. She is confident that she has got her husband back. 


4. When do you feel that Famous Actress is really good at acting? (The Matter of Husbands)

Answer:

I feel that Famous Actress is really good at acting when she calls out the name of Alfred (Earnest Young Woman's husband) and he comes out of her closet at the end of the play. This suspense at the end of the play, her confident talking manner, her convincing way etc make me feel that she is really good at acting.


5. How do we come to know that the Famous Actress and the husband of Earnest Young Woman are in love? (The Matter of Husbands)

Answer:

We come to know that the Famous Actress and the husband of Earnest Young Woman are in love by realizing the presence of Alfred in her drawing room's closet. The last call of The Famous Actress proves the hidden relationship between them. 


6. Why do the grocery, the baker and the butcher send their bills to the Durand household? (Facing Death)

Answer:

The grocery, the bakery and the butcher send their bills to the Durand household because their bills haven't been paid by the Durand household for a long time.  Therefore, all these providers are unable to deliver even more goods until the bills are paid.


7. Why does Monsieur Duran spend money on candles when he doesn’t have money to buy even bread? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand spends money on candles when he doesn't have money to buy even bread because he wants to light candles on the death anniversary of his late beloved son, Renรฉ, who died in his infancy.  


8. Why did Monsieur Duran sell his life insurance? (Facing Death)

Answer:

Monsieur sold his life insurance because he wanted to pay off the debtor's loan. His economic status wasn't so good whereas the debtor was quite angry with him for not paying the dues.


9. Why has Monsieur Duran paid fire insurance? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand has paid fire insurance because he has a plan to make a compensation claim later on. He intends to get compensation from the fire insurance by setting his house on fire so that the money can be compensated for the future of his daughters.


10. How did Monsieur Duran and Mrs. Duran run out of their inheritances from both the sides? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand and Mrs. Durand ran out of their inheritances from both sides by the carelessness and foolish speculation of his wife Mrs. Durand. Both of them run out of paternal inheritance and maternal inheritance which was used in raising their daughters.


11. Why does Monsieur Duran tell a lie about his birthplace? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand tells a lie about his birthplace for two different reasons.

▪︎ He was in love with a woman before his age. He desired to marry her. He left his birthplace and moved to Switzerland. To save his and his wife's reputation, he tells a lie.

▪︎He involved himself in the war against his own motherland France from the side of Switzerland. To hide this shame, he tells a lie.


13. What business is Monsieur Duran running to make a living? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand is running a boarding house business to make a living.  For the sake of earning money, he has converted his house into a lodge.  In the lodge, he has provided lodging and dining services to his guests. The guests get the facility like a homestay there.


14. What plan does Monsieur Duran have to help his daughters with money? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand plans to commit suicide by setting his house on fire.  He expects to get compensation from the fire insurance policy so that he can help his daughters with the money. He wants to sacrifice his life for the sake of his three daughters' future. 


15. How does Monsieur Duran die? (Facing Death)

Answer:

Monsieur Durand dies by committing suicide. He takes a poisonous drink, at last, to help his daughters with the amount of compensation from the insurance policy.


16. Why have Gore and Jitman come to see Laxminarayan? (The Bull)

Answer:

Both cowherds Gore and Jitman come to see Laxminarayan because they are so worried and want to inform him about the death of the bull (Male) of king Ranabahadur Shah.


17. What, according to cowherds, is the reason behind the death of Male? (The Bull)

Answer:

According to cowherds, the reason behind the death of Male is the lack of food (green grass) and digestion problems especially fine rice and soup of split grams.

 

18. Why does Ranabahadur want to see the bull himself? (The Bull)

Answer:

Ranabahadur wants to see the bull himself because he wants to inspect the bull's real condition and doesn't want the bull to be taken to the hill if it gets cured/treated at Thulo Gauchar, Kathmandu.


19. Why does Laxminarayan run ahead of the convoy at Thulo Gauchar? (The Bull)

Answer:

Laxminarayan runs ahead of the convoy at the Thulo Gaucharan because he becomes restless after hearing the king's decision of moving to Thulo Gauchar. He wants to convey a message to the cowherds to massage the hind feet of the bull and wave the fan at the bull to please the king, Ranabahadur Shah. 


20. Why do Gore and Jitman cry when the king declares that Male is dead? (The Bull)

Answer:

When the king declares that the Male is dead, Gore and Jitman cry because they want to show their so-called care and attraction toward the bull. Both of them start crying in a very pretentious way to have mercy of the king upon them. They want to be saved from the punishment of the king. Otherwise, the king might punish them and blame them for the death of the Male.


21. How do we learn that the bull is dead? (The Bull)

Answer:

We learn that the bull is dead by the statements of both the cowherds and the king. Both cowherds say that the bull's tail has loosened and eyes are still. The king also says "The bull doesn't breathe, his tail has loosened, ears have drooped down, and doesn't eat anything either."


22. How does the play make a satire on the feudal system?

Answer:

The play presents the bitter truth of the feudal system and its evil deeds against the common people. Here in the play, we find the suppression, domination and dehumanization of the feudal system. So terrorized are the cowherds who live by the mercy and grace of their master or king. The lives of these people are fearful where the animal of the Lord is given more convenience, respect and care than them. They both hide the truth about the dead bull and pretend to save their lives in front of the king. The play satirizes the feudal system by presenting the dehumanization and oppression of the feudal lord against their workers.


CLICK HERE ๐Ÿ‘‡

COMPULSORY ENGLISH CLASS 12 ALL SUMMARIES & EXERCISES



Thanks for Visiting my Website: Suraj Bhatt

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post
DMCA.com Protection Status