Model Question Paper 2079 with Solution | Compulsory English Grade 9 New Course | CDC Neb English Notes by Suraj Bhatt

Model Question Paper 2079 with Solution | Compulsory English Grade 9 New Course | CDC Neb English Notes by Suraj Bhatt
Neb English Notes 

Model Question Paper 2079 with Solution | Compulsory English Grade 9 New Course | CDC Neb English Notes by Suraj Bhatt

Model Question Paper 2079 Compulsory English Grade 9

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️

Grade 9

Subject: English

Reading and Writing Test

Time: 3 Hrs

Full Marks: 75


1. Read the text and write True or False for the given statements.5

Paulo Coelho is a well-known Brazilian author and lyricist. He was born on 24 August 1947 in Rio de Janeiro, Brazil. He had always loved writing and dreamed of being a writer from an early age. He was, however, discouraged by his parents who wanted him to become a lawyer. During adolescence, Coelho was sent three times to a mental hospital by his parents because of his dream to become a writer. In his twenties, he was arrested and tortured in Brazil, but always kept dreaming of becoming a writer. After his release from prison, Coelho enrolled in law school and abandoned his dream of becoming a writer. One year later, he dropped out and lived life as a hippie, travelling through South America, North Africa, Mexico, and Europe and started using drugs in the 1960s.


A. Confirm the following sentences whether True or False

a. Paulo Coelho was born in the late 40s.
b. He wanted to become a writer right from his early age.
c. His parents didn’t like his idea of becoming a writer.
d. He continued his dream of becoming a writer after his release from prison.
e. He stayed in law school for over a year.

Answer:

a. True

b. True

c. True

d. false

e. True


2. Read the text and do the tasks. 10

There are many different kinds of sports that are undertaken by a wide variety of different people. Some people do sport for their career and other people purely do sport for enjoyment and recreation. Some sports, like cricket, require the use of a lot of equipment, while others need very little in order to successfully play a game in that sport. Some people use public playing fields to play sports for free, while other sports such as squash, tennis, badminton and table tennis are usually paid for on an hourly basis in the comfort of a local leisure centre. 

Most sports are played with a round object often known as a ball. Some sports use more than one ball and snooker is one of the unique sports that make use of a number of balls while being played. The game itself is often controlled by an impartial individual known as an umpire in cricket and a referee in sports like football and rugby. Most sports have a duration of not more than a few hours, however, some athletic tournaments can last for up to a week and a game of cricket can be five days in duration before a winner is announced.

Some people prefer to watch sports. This can either be done by going to a stadium, a local leisure centre, a park or on television. It is often cheaper to watch sports from the comfort of a person’s home than to visit the stadium or a special event. Some sports, such as football and cricket, are really popular in the United Kingdom but not in the USA. In the USA people often play basketball and baseball. However, most countries put aside time to compete in world sporting events such as the football world cup or the Olympics, which occur every four years.


A. Complete the sentences with the words from the text. (5x1=5)

a. People do sport for their career, recreation and ……………….
b. A round object known as a/an ………………. is used in most sports.
c. A referee or a/an ………....………. is always impartial.
d. Most sports are short in ………………. but others can last for some days.
e. Watching sports on TV is ………………. than going to a stadium.

Answer:

a. enjoyment 
b. ball
c. umpire
d. duration 
e. cheaper

B. Answer the following questions. (5x1=5)

a. Give an example of a sport that requires many pieces of equipment.
b. Why do people play sports in public places?
c. Who controls games like football and rugby?
d. Why do you think people like to watch sports?e. Which two world sporting events are mentioned in the text?

Answers:

a. The game of cricket is an example of a sport that requires many pieces of equipment. 

b. People play sports in public places because they don't have to pay there.

c. An impartial referee or umpire controls games like football and rugby.

d. I think people like to watch sports because sports provide them with recreation and enjoyment. 

e. The World Cup Football and the Olympics are the world sporting events mentioned in the text.


3. Read the text and do the tasks.10

This happened to me when I was in India. I used to go to my office by train. On this particular evening, I hurried to my station but when I reached there the train had gone. I bought a newspaper and a packet of biscuits and sat on a bench. While I was reading, a man came and sat down opposite me. There was nothing special about him, except that he was very tall. I was still reading when my eyes caught a very strange sight. The man reached over the table, opened my packet of biscuits, took one, dipped it into his coffee and popped it into his mouth. I couldn't believe my eyes. I didn't want to make a fuss, so I ignored him. I just took a biscuit myself and went back to my newspaper. While I was pretending to be very interested in the news, the man took a second biscuit and then our eyes met. He was staring at me furiously. I nervously put the biscuit in my mouth and decided to leave. I was ready to go when the man stood up and hurriedly left. I folded my newspaper and stood up. There on the table, where my newspaper had been, was my packet of biscuits unopened.


A. Choose and write the correct answer. (5X1=5)

a. The tall man stared at the writer furiously because …...............

i. the writer didn't let him eat the biscuits
ii. there were no biscuits left in the packet
iii. the writer ate his biscuits

iii. the writer ate his biscuits

b. The word 'fuss' in the 8th line means ...........…

i. unnecessary issue
ii. quarrel
iii. joke

i. unnecessary issue

c. The word 'pretending' in 9 th line means….......................

i. acting correctly
ii. behaving as if something is true
iii. doing wrong things

ii. behaving as if something is true

d. The word 'furiously' in the 10th line means ….....

i. surprisingly
ii. angrily
iii. happily

ii. angrily


B. Answer the following questions. (5X1=5)

a. Was the writer able to catch the train he was supposed to? Why?
b. What was the peculiar thing about the man?
c. Why was the writer nervous?
d. Who left the table first?
e. What actually happened in the story?

Answers:

a. No, the writer wasn't able to catch the train he was supposed to because the train had already gone.

b. The peculiar thing about the man was his tallness.

c. The writer was nervous because the tall man looked at the writer furiously. 

d. The tall man left the table first.

e. Actually, the writer mistook his biscuit packet. 


4. Read the text and do the tasks. 15

The coronavirus family causes illnesses ranging from the common cold to more severe diseases such as severe acute respiratory syndrome (SARS) and Middle East respiratory syndrome (MERS), according to the World Health Organisation (WHO). They circulate in animals and some can be transmitted between animals and humans. Several coronaviruses are circulating in animals that have not yet infected humans. The new coronavirus, the seventh known to affect humans, has been named COVID-19.

Common signs of infection include fever, coughing and breathing difficulties. In severe cases, it can cause pneumonia, multiple organ failure and death. The incubation period of COVID-19 is thought to be between one and 14 days. It is contagious before symptoms appear, which is why so many people get infected. Infected patients can be also asymptomatic, meaning they do not display any symptoms despite having the virus in their systems.

China alerted the WHO to cases of unusual pneumonia in Wuhan on December 31. COVID-19 is thought to have originated in a seafood market where wildlife was sold illegally. On February 7th, Chinese researchers said the virus could have spread from an infected animal to humans through illegally trafficked pangolins, prized in Asia for food and medicine. Scientists have pointed to either bats or snakes as possible sources.

The coronavirus – known as COVID-19 – spreads from person to person in close proximity, similar to other respiratory illnesses, such as the flu. Droplets of bodily fluids –such as saliva or mucus – from an infected person are dispersed in the air or on surfaces by coughing or sneezing. These droplets can come into direct contact with other people or can infect those who pick them up by touching infected surfaces and then their faces. According to scientists, coughs and sneezes can travel several feet and stay suspended in the air for up to 10 minutes. It is not yet known how long the virus can survive outside a host, but in other viruses, it ranges from a few hours to months.

The WHO declared the virus a pandemic on March 11 and said it was “deeply concerned by the alarming levels of spread and severity” of the outbreak. The WHO recommends basic hygiene such as regularly washing hands with soap and water and covering your mouth with your elbow when sneezing or coughing. Maintain “physical distancing” –keeping at least 1 metre (three feet) between yourself and others – particularly if they are coughing and sneezing, and avoid touching your face, eyes and mouth with unwashed hands. Avoid unnecessary, unprotected contact with animals and be sure to thoroughly wash hands after contact.

A. Match the titles with paragraph numbers. 5X1=5

a. Paragraph 1    i. Where did it come from?
b. Paragraph 2    ii. How can we protect ourselves?
c. Paragraph 3   iii. What is coronavirus?
d. Paragraph 4   iv. What are the symptoms?
e. Paragraph 5    v. How is the virus spreading?

Answer:

a. Paragraph 1    iii. What is coronavirus?
b. Paragraph 2    iv. What are the symptoms?
c. Paragraph 3     i. Where did it come from?
d. Paragraph 4   v. How is the virus spreading?
e. Paragraph 5   ii. How can we protect ourselves?

B. Write 'True' or 'False' against the following statements. 5X1=5

a. Coronavirus causes only serious diseases.
b. The new coronavirus is one of the seven coronaviruses that affect humans.
c. Pneumonia may occur in serious cases.
d. People who have no symptoms can't transmit the disease.
e. Infected people don't necessarily have symptoms.

Answer:

a. False
b. True
c. True
d. False
e. False


C. Answer the following questions. 5X1=5

a. Where is the virus believed to have started from?
b. What are believed to be the probable sources of the virus?
c. What respiratory illness is covid-19 similar to?
d. When was the coronavirus declared a pandemic?
e. What basic hygienic behaviours help protect from coronavirus?

Answer:

a. The virus is believed to have started from Wuhan, China.

b. Infected animals like bats and snakes are believed to be the probable sources of the virus.

c. The covid-19 is similar to the common cold to more severe diseases such as severe acute respiratory syndrome (SARS) and Middle East respiratory syndrome (MERS).

d. The coronavirus is declared a pandemic on March 11.

e. Following are the basic hygienic behaviours that help protect from coronavirus:

1. Washing hands with soap and water. 

2. Covering mouth with an elbow when sneezing or coughing. 

3. Maintain “physical distancing” –keeping at least 1 metre (three feet).

4. Avoid touching your face, eyes and mouth with unwashed hands.

5. Avoid unnecessary, unprotected contact with animals and be sure to thoroughly wash hands after contact.


5. Suppose that you are the head teacher of a secondary school. Your school has a vacancy for a secondary level English teacher. Prepare a vacancy notice to be published in a local newspaper. Include the points given in the box. 5

Position, required academic qualification, other qualifications, salary, the deadline for application submission, the process of selection etc.

Answer:

                           Wanted

A well-established Boarding school invites applications for the post of a secondary level English Teacher to be posted in our secondary school of Dhangadi Municipality. The candidates should be energetic, young and dedicated. He/She must pose the Qualification of Bachelor level from the discipline of Major Englishฤบ with a minimum of 50% marks. The Candidates must be fluent in both English and Nepali. He/She must have 2 years of working experience in any academic institution. Nepali citizens are given much preference.
Candidates must have working experience of two years in any academic institution.
Only selected candidates will be called for written and oral tests.
The Remuneration for this particular post is Negotiable. 
Interested and deserving candidates are requested to drop their hand-written application, full bio-data, two recent passport-sized photos and copies of testimonials within the 29th of March to:
Kalika Secondary School 
P.O. box 6506
Kathmandu, Nepal

6. One of the ex-teachers of your school has recently died in a car accident. Write a message of condolence to be published in a newspaper on behalf of your school. Include the points given in the box. 5

Name of the deceased, date of birth, date of death, how he/she died, your feelings towards the family etc.

Answer:

                      CONDOLENCE

DOB: 2036-02-26

DOD: 2079-04-21

                  Late Harkaman Pun

We are deeply saddened to learn about the sudden, premature and untimely demise of one of our ex-teachers

                  Mr. Harkaman Pun

a Nepali teacher at Buddha Secondary School, Nepalgunj. Late Pun was very sadly killed in a car accident due to brake failure. He was quite helpful as well as popular among the students and his colleagues. 

We extend our heartfelt condolence to his bereaved family members and friends.

May god provide them with enough courage to endure this irreparable loss. 

May the departed soul rest in eternal peace in Heaven. 


Class IX students 
Buddha Secondary School, Nepalgunj

7. Do you like to live in a village or a town? Why? Write a short paragraph in about 150 words. 6

Answer:

I like to live in a village because village life is far good and more peaceful than town life. As we know that Nepal is a country of villages.  It is said that people living in villages are enjoying village life.  Village life is very simple and peaceful.  We enjoy many beautiful views of nature there.  We see green fields and beautiful flowers.  We can hear different birds singing in the trees.

We can enjoy fresh and pure air.  I too was born and brought up in a village.  It is located in Far West Nepal.  My village is quite away from the noise and pollution of the city.  The people here are simple and hardworking.  We get fresh fruits and vegetables.  We get pure meal and ghee.  Almost all the people here are dependent on agriculture.  The people of the village know each other and therefore help their neighbours in need, danger and difficulties.

Generally, the villages of Nepal are deprived of employment facilities and many other facilities available in towns.  Schools are very few here.  Medical facilities are also scarce.  People die even from minor diseases.  People are usually ignorant and know very little about good personal health.  Many epidemics spread and many people lose their lives due to a lack of medicine.  A village would be the best place to live if there were minimum facilities like electricity, roads, schools and health care centres.

8. You live away from home. You have a younger brother at home who studies in grade 8 but takes no interest in classroom activities. Write a letter to him explaining why active participation in classroom activities is important for him. 8

Answer:

Date: 2079-04-02
Tekanpur: 6
T.S.R.M
Sindhupalchok 

Dear Brother,
Sweet Remembrance

I'm feeling too delighted to read your letter. I'm fine here and also hoping for your fine health. I have learnt that you are not paying attention to your classroom activities nowadays. Today, I would like to give you some important advice regarding active participation in classroom activities here in this letter.

My dear brother, as we both know the importance of education in our lives. I became quite sad after knowing about your acts regarding your studies. Being a student, you need to have active participation in your classroom activities. Classroom activities are very vital for each student to secure good marks in the examination. These activities make us know various ideas related to the subject matter. We get instant ideas from our teachers. These ideas help us in our exams. Your classroom activities are directly related to your overall development. Please, it's my heartily request to you to think about all these important aspects of classroom activities. Try to change yourself as soon as possible and much attention to your studies.

Now, I'm stopping my pen. More discussion will be in our next late. Okay bye bye. Take care. Lots of love.

Your Lovable 
Mithun

9. Reproduce the following sentences as indicated in brackets. 5X1=5

a. There's a dog over there, ………………….? (Supply the correct question tag)
b. The teacher said, "Why haven't you done the task on time?" (Into indirect speech)
c. How did you do that? (Into passive voice)
d. He ………………… (live) here for more than 15 years. (Use the correct tense)
e. I have never been to Pokhara. (Into yes/no question)

Answer:

a. Isn't there?

b. The teacher asked why I hadn't done the task on time.

c. How that had done by you?

d. He has been living here for more than 15 years.

e. Have I ever been to Pokhara?


10. Rewrite the following text choosing the correct words/phrases from the brackets. 6X1=6

Mount Everest ………………….(where/who/which) lies in Nepal is the tallest mountain in the world. It is 29032 feet ……………………. (on/over/above) sea level. It was named after ………….. (a/an/the) Englishman George Everest who was the first to survey in 1841. Mt. Everest ………………… (was/have/has) always fascinated the climbers. Climbing mountains like Everest is difficult and dangerous. If there's no snow, it ………………………… (wouldn't be/won't be/wouldn't have been) difficult to climb the mountains. Mountaineers are daring people. Mountains always look exciting and the mountaineers feel that the mountains are challenging to them. This feeling makes them …………………… (to accept/accepted/accept) the challenge.

Answer:

Mount Everest which (where/who/which) lies in Nepal is the tallest mountain in the world. It is 29032 feet above (on/over/above) sea level. It was named after an (a/an/the) Englishman George Everest who was the first to survey in 1841. Mt. Everest has (was/have/has) always fascinated the climbers. Climbing mountains like Everest is difficult and dangerous. If there's no snow, it won't be (wouldn't be/won't be/wouldn't have been) difficult to climb the mountains. Mountaineers are daring people. Mountains always look exciting and the mountaineers feel that the mountains are challenging to them. This feeling makes them accept (to accept/accepted/accept) the challenge.


                         Best of Luck

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️

How to Prepare a Question Paper of Grade 9 Compulsory English New Course 2079

External Assessment 75 Marks

Reading and writing skills will be assessed through a written test. Grammar is included in the writing section. The test will be based on the specification chart given below.

Reading (40 marks)

The assessment of reading skills follows the following structure:

1. Reading 1:

One short reading text from the textbook (Seen Passage) with one type of comprehension question (5 marks)


2. Reading 2:

One short reading text from the textbook (Seen Passage) with two types of comprehension questions (10 marks)


3. Reading 3:

One short reading text not given in the textbook (Unseen Passage) with two types of comprehension questions (10 marks)
Text Length: about 200 words


4. Reading 4:

One short reading text not given in the textbook (Unseen Passage) with three types of comprehension questions (15 marks) Text length: about 400 words

Notes:

• Text type for reading 3 and 4: story, notice, advertisement, product guide, letters, news stories, brochure, manuals, diary entry, biography, autobiography, essay, newspaper article, science article, book/film review and other level-appropriate texts.

• Total number of test items = 40

• Question types: True/False, Fill in the Gaps, Multiple Choice, Matching, Ordering and Short Answer Questions

• Except for short answer questions, the same types of questions should not be repeated in the two seen passages. This applies to the two unseen passages as well.

• Reading 4 should contain a test type for testing vocabulary.

• The comprehension questions should cover Literal Comprehension (LC), Reorganization (R), Inference (I) and Evaluation (E)

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️

Writing (35 marks)

The assessment of writing skills follows the following structure:

1. Guided writing I:

Paragraph, description of tables/charts/diagrams, a set of instructions, recipe, menu, a set of rules and regulations, advertisement and notice. (5 marks)

2. Number of words:

About 100 words
Guided writing II: news story, skeleton story, the message of condolence, message of congratulations, invitation letter, thank you letter, biography. (5 marks)


3. Number of words:

About 100 words
Free writing I: paragraph (presenting view, opinion, experience, feeling), leave application, job application, dialogue (6 marks)


4. Number of words:

About 150 words
Free writing II: personal letter, short essay, diary, newspaper article, book review/film review, brochure/leaflet. (8 marks)
Number of words: about 200 words

Notes:

• Organisation, coherence and cohesion, subject matter, appropriateness and correctness of language, range of vocabulary and layout will be assessed in the writing 
section.

• The type of writing task should not be similar 
to any of the reading text given in the test 
paper.

Grammar: 11 marks

The grammar section should cover the 
following contents.

1. Articles 
2. Prepositions
3. Tense
4. Connectives
5. Question tags 
6. Reported speech
7. Voice 
8. Conditional sentences
9. Subject-verb agreement 
10. Interrogation and negation
11. Causatives 

Types of questions:

1. Reproduction:

This should cover tense, question tag, reported speech, voice, and interrogation and negation (5X1=5 marks)

2. Multiple choice (in a contextual passage): 

This should contain articles, prepositions, 
connectives, conditional sentence, subject 
verb agreement, and causative verbs 
(6X1=6)

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️

        First Terminal Examination 2079

Grade 9

Subject: Compulsory English (New Course)

Time: 3 hrs

Full Marks: 75

Candidates are required to show creativity in their answers wherever applicable. The figures in the margin indicate full marks.

1. Read the given poem and answer the following questions. (5)

Whose woods these are I think I know  

His house is in the village though;   

He will not see me stopping here   

To watch his woods fill up with snow.   


My little horse must think it queer

To stop without a farmhouse near

Between the woods and frozen lake

The darkest evening of the year.   

He gives his harness bells a shake   


To ask if there is some mistake.   

The only other sound’s the sweep   

Of easy wind and downy flake.

   

The woods are lovely, dark and deep,   

But I have promises to keep,   

And miles to go before I sleep,   

And miles to go before I sleep.

                                                     - Robert Frost

1. Answer the following questions. (1× 5=5)

a. Where does the owner of the woods live?

b. Why does the speaker stop in his woods?

c. Why does the horse give his harness bells a shake?

d. Who composed this poem?

e. What promise does the speaker have to keep?


2. Read the text and do the tasks. (10)

Once upon a time in a village, there was an old man named Jerry. He hadn’t seen his son who lived in the city for a few years and wanted to meet him. He started his journey and came to the city where his son used to work and stay. He approached the place where he used to get letters from a long time ago. When he knocked on the door he was excited and smiled with joy to meet his son. Unfortunately, someone else opened the door. Jerry asked, “I suppose Thomas should be staying in this place.” The person said, “No! He has left and moved to a different location.” Jerry was disappointed and just pondered how he was going to meet his son.

He started to walk down the street and the neighbours asked Jerry, “Are you looking for Thomas?” Jerry responded by nodding his head. The neighbours gave Thomas’s office address to Jerry. Jerry thanked them and started towards the path which would lead to his son. Finally, Jerry arrived at the office and asked at the reception counter, “Could you please tell me Thomas’s location, in this office?” The receptionist asked, “May I know how you are related to him?” Jerry responded politely by saying, “I’m his father.” The receptionist asked Jerry to wait for a moment then rang Thomas and conveyed the message. Thomas was stunned and told the receptionist to send his father to the cabin immediately.


A. Find the synonyms of the following words selecting the appropriate words from the italic highlighted words of the passage above. (5x1=5)

a. began

b. countryside 

c. instantly 

d. moved closer 

e. discontented 


B. Answer the following questions. (5x1=5)

a. What was the father's name?

b. What was the son's name?

c. Why did Jerry move to the city?

d. Why was Jerry disappointed?

e. Write a suitable title for the story.


3. Read the text and do the tasks. (10)

Bacteria are far too small to be seen except through a microscope. The microscope makes objects appear many times larger than they really are. One of the first men to use a microscope was a Dutch trader. He lived three hundred years ago, and in his spare time used to watch the tiny living things which he saw under his microscope It was not until two centuries after this that scientists began to understand what these tiny creatures do, and how important they are. Much of this knowledge is, due to the work of a Frenchmen named Pasteur who was born in 1822.

Some of the first bacteria which were studied by scientists were those which are harmful to man. Of these, many we found to be the bacteria of cholera. Through a microscope, you will notice at once that they are alive. You will see them moving about. They have tails and can swim. They seem to move about very quickly, so quickly that you can not easily follow their movements. The bacteria have different forms, and their movements and habits also differ. It is such differences in the body that help the scientists to decide from what disease a sick man may be suffering.

If you look through a microscope, and if you sit and watch bacteria carefully for some time, you will see a single bacterium break into two halves- the single bacterium has become two bacteria. It is as if a mother has become two daughters, from one bacterium come two, four, eight, sixteen bacteria and so on. This proves that bacteria are living things, which produce new families.

A. Answer the following questions. (5×1=5)

a. What is a microscope?

b. How do bacteria move about?

c. How do we know that bacteria are alive?

d. Who used a microscope first and when?

e. Make a sensible sentence using a highlighted word from the passage above.


B. Write these sentences in the correct order. (5×1=5)

a. You cannot easily follow their movements.

b. You will see a single bacterium break into two.

c. He lived three hundred years ago.

d. This proves that bacteria are living things.

e. This proves that bacteria are living things.


4. Read the following advertisement and do the tasks given below. (15)

              Vacancy Announcement

An International Humanitarian organization is looking for potential Nepalese Candidates to fill out the position of Health and HIV/AIDS Coordinator. The candidate is required to collaborate with the programme director, the project manager and the health and HIV/Aids programmes, and coordinate the management, Implementation, & evaluation of the health and HIV/AIDS programme in the country.

Minimum Qualifications and Experience Required

# Master degree in Public Health with nursing or medicine background.

# Minimum Five years of experience in managing community-based health care projects.

# A background in managing HIV/AIDS programmes is highly desirable.

# Understanding of HIV/AIDS- primary health issues that are relevant to Nepal.

# Excellent communication skills in English and Nepali with sound computer knowledge.

Women are encouraged to apply. Candidates fulfilling the above criteria are requested to apply with an application letter, a copy of their CV, a recent photograph and a full contact address by 20 March 2022 to

Human Resource department

Post Box No 2145

Kathmandu, Nepal

Only Short-listed candidates will be called for an interview. Telephone calls will not be entertained.


A. Match the following words with suitable information. (5X1=5)

a. deadline            i. at least five years

b. qualification    ii. excellent 

c. experience      iii. Health and HIV/AIDS Coordinator

d. vacant post     iv. 20 March 2022

e.  communication skills v. Master degree in Public Health


B. Write 'True' or 'False' against the following statements. (5X1=5)

a. An application letter is a must to apply.

b. Female candidates are encouraged to apply for the vacant post.

c. All the candidates will be contacted for the final interview. 

d. Candidates with related job backgrounds are highly preferable. 

e. The vacant post is Health and HIV/AIDS Coordinator.


C. Answer the following questions. (5X1=5)

a. What is the advertised post mentioned in the above passage?

b. Mention any one task that the candidate is required to do?

c. Who are encouraged to apply?

d. When to apply for the vacant post?

e. What are the else documents required to be submitted along with a hand-written application?


5. Suppose that you are suffering from a high fever and are not in a condition to attend your class. Write a short sick leave application to your class teacher mentioning the following outlines. (5)

leave days....your health check-up....date back to class.......request for granting permission 


6. One of your friends has recently been awarded the best volleyball player award. Write a short congratulations letter in his name. (5)


7. Among your parents, whom do you love much? Why? Write a paragraph about him/her in about 150 words. (6)


8. You find your new school quite awesome. You are feeling quite happy in this new environment. Your teachers, as well as your friends, are so caring and friendly. Write a letter to your friend expressing your immense happiness regarding your new school. (8)


9. Reproduce the following sentences as indicated in brackets. (5X1=5)

a. Open the door, ………………….? (Supply the correct question tag)

b. Ram said, "Do you love me?" (Into indirect speech)

c. Is she preparing tea? (Into passive voice)

d. He was a teacher. (Past perfect tense)

e. Ram beat a man severely. (Into yes/no question)


10. Rewrite the following text choosing the correct words/phrases from the brackets. (6X1=6)

Shiva is …………(an/a/the) animated character ............(who/whom/whose) cartoon show called "Shiva" is mostly.........(watch/watched/watches) by the kids all over Nepal. My small kid Kushal............(is/am/are) fond of this program much. He always...........(prefers/prefer/preferred) to watch this cartoon show. This program makes son..........(feel, to feel, felt) happy most of the time.


                             Best of Luck


Thanks for Visiting my Website: Suraj Bhatt

๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”น️

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post